• Odwiedź nas na:

Mikrowarzywa z Warmii

POWRÓT

Cześć! Jestem Kinga i ja odpowiadam za to całe zamieszanie. Bardzo bym chciała aby wiedza o niesamowitych właściwościach mikrowarzyw, a co za tym idzie moje #microKinie dotarły pod olsztyńskie dachy. Jestem absolwentką olsztyńskiego ogrodnictwa na UWM, ale moja kariera na uczelni trwa dalej. Obecnie jestem doktorantką w Katedrze Ogrodnictwa, gdzie poznałam i od 4 lat badam mikrowarzywa. Pomysł na biznes polegający właśnie na uprawie mikrowarzyw powstał w trakcie mojej przygody z Akademią Biznesu UWM. Akademię ukończyłam z porządnym biznes planem, pomysłem na nazwę #microKinie i z przekonaniem, że musi się udać.

„Mikrowarzywa z Warmii” to miejska farma wyspecjalizowana w ekologicznie uprawie mikrowarzyw.

Mikrowarzywa – mikrolistki, mikrozioła, micrgogreens to bardzo młode rośliny różnych warzyw, ziół i kwiatów. Jest to 2 faza wzrostu rośliny. Przypada ona między fazą kiełka, a fazą baby leaf, kiedy hypokotyl i liścienie są w pełni wykształcone. Mikrowarzywa zawierają nawet 60 razy więcej witamin niż ich dorosły odpowiednik. Dla przykładu czerwona kapusta zawiera ok 50 mg witaminy C i 38μg witaminy K, a z kolei micro czerwona kapusta aż 150mg witaminy C oraz 280μg witaminy K! Dla tego mikrolistki należą do grupy żywności funkcjonalnej SuperFood. Oprócz wartości odżywczej mikrowarzywa charakteryzują się bogactwem smaku, barw i tekstur.

Mikrozioła mogą być aromatyczne, słodkie, pikantne, słodko-pikantne! Mogą być chrupiące, delikatne i świeże. Stanowią świetny dodatek do wszystkich potraw, deserów też!

Oferta skierowana jest głównie do branży HoReCa. Dodatkowo moją misją jest rozpowszechnienie wiedzy o właściwościach mikrowarzyw i skierowanie oferty to klientów indywidualnych. Kierujemy się zasadą No-waste! (ekologia przede wszystkim) Materiały użyte w produkcji są biodegradowalne i recyklingowe.

Rośliny w celu zachowania najwyższej świeżości i jakości sprzedawana są w formie rosnącej w opakowaniu ekonomicznym (duże) lub opakowaniu ekologicznym (średnie).

Obecnie w ofercie mam następujące gatunki: amarantus, brokuł, burak, gorczyca, groch wąsaty, jarmuż, jęczmień, kalarepa, kapusta, kolendra, mizuna, nasturcja, ogórecznik, por, rukiew wodna, rzodkiew różowa, słonecznik.

Powrót